במאמר המצורף ריכזתי את תצפיותיה וכתביה של רות בנימין על היערה. להלן:
נפוצים וידועים מספר מיני יערה -
Lonicera caprifolium יערה תרבותית
בעלת פרחים בגון לבן קרם ובושם מתוק
היערה היא מהמטפסים הנפוצים בכל תנאי הארץ , גם בשמש וגם בצל , ובעלת עוצמת גידול חזקה . הצמח מטפס בעזרת ענפים לופתים ויכול לכסות שטח נרחב . הוא ירוק עד. הפרחים בצבע לבן קרם , ריחניים מאוד , עם בושם נעים ביותר ומתוק מבלי להעות מכביד . הריבוי מייחורים .
הערה - אים להחליף צמח זה עם עם יערת ירוקת עד השונה ברוב תכונותיה וגם אינה ריחנית . בשנים הראשונות נקרא הצמח "עיזונית" , כנראה בהשפעת עולי גרמניה בשנות עלייתם ההמונית .
היערה החרוזה הינה מטפס אמין וחזק .בחזותה ודרישותיה היא דומה ליערה היפנית , אך עוצמת גידולה פחותה במקצת , וגם גונה שונה : העלים אדמדמים , והפריחה בצבע צהבהב ורוד . הגוון הזה נאה מאוד , ובמקום שהדבר ניתן - יש להעדיף מין זה
Lonicera sempervirens יערה ירוקת-עד
ללא הבושם אבל גון פרחים אדום יפה
lonicera heckrottii יערה דו גוונית
צבע הפרחים ורוד כתום צהוב .
הפריחה השופעת ביותר מתרחשת בדרך כלל בין יוני לאוגוסט, הפריחה דלילה ממשיכה לתוך הסתיו על צמיחה חדשה
גדלה בר , שפריחתה בולטת לכל מי שמטייל באביב בטבע . ריחה עדין וגון פרחיה לבן קרם . דומה מאוד לירה התרבותית . ואפשר גם למצוא צמחים הפורחים בצבע ורדרד היות שמקורה בצמחיית בר , היא בדרך כלל עומדת במשך הקיץ ללא צמיחה ניכרת וללא פריחה , ומתחילה בלבלוב חזק לקראת האביב . עם זאת נוכחנו שכאשר מגדלים את המטפס בתנאי השקייה קיצית , הוא אינו סובל מכך , אלא ממשיך להצמחי ענפים רעננים במשך השנה כולה .
מקום היערה האיטלקית בגן הוא בחצי צל.
בשנים האחרונות מצאתי במקומות שונים בארץ עוד שני מיני יערה , לעת עתה ללא הגדרה מדוייקת , והם גדלים בחווה .
האחת מצאתי בצפת , בזמן שהשתתפתי בסיור עם ארגון הגננים . מחתיכת ענף שאז הבאתי , יש לנו בחווה היום צמח יפה , אשר פורח כל השנה בדומה ליערה התרבותית . אך כמעט ללא ריח . הפרחים בגון אדום יין , עם לע יותר בהיר , והגבעולים וצידם התחתון של העלים בגון ארגמן כהה. יערה זו עומדת אצלנו בתנאים קשים מאוד , כמעט ללא השקייה.
גם את היערה השנייה הבאתי מאחד הסיורים . פריחתה בשפע רב , עולה על האחרות וצבעה יותר רב רושם . גון ורוד עז , עם לוע בצבע קרם . גם יערה זו עומדת בתנאים קשים למדי . מין זה נראה לי החשוב מכולם , בגלל שפע פריחתו , וגידולו היותר שיחי .
את כל היערות קל להרבות מייחורים
רות בנימין , גן ונוף יוני 1962 , על מינים שונים של יערה בחוות נוי