מן הנעשה בגננות נוי - 1956
האכם האמיתי (Suaeda vera) הוא בן-שיח נמוך, בעל ענפים משתרעים כמעט. אצלנו אין גובהו עולה על 40 ס"מ, ורוחבו מגיע לכ-60 ס"מ. העלים בשרניים, קצרים וגליליים, באורך של 10–5 מ"מ, וגונם מכחיל. הפרחים קטנטנים וצהובים ואינם בולטים במיוחד, אך המראה הכולל ייחודי ומושך את העין.
צמח נוסף שנמצא בשימוש הוא המטפס טראכלוספרמום דמוי יסמין (Trachelospermum jasminoides), המשתייך למשפחת ההרדופיים (Apocynaceae), ומוצאו מדרום סין. הוא פורח ממחצית אפריל ועד יוני. העלים קשים ומבריקים, בגוון ירוק כהה. הפרחים שלו דומים במעט לפרחי יסמין רפואי (Jasminum officinale var. grandiflorum), אך ריחם חריף יותר והגידול שלהם צפוף מאוד.
גבעולי המטפס אינם זקוקים לקשירה מיוחדת, אלא ניתן להקים עבורם חוטים שעליהם הם עולים ומתפתלים. בזמן הפריחה, הצמח כולו מכוסה בשפע תפרחות צפופות, המעניקות מראה מרשים. בתחנת עמק חפר, המטפס נשתל בשנת 1953 על ידי בניין, והוא מכסה כיום שטח בגובה של כ-3 מטרים וברוחב של כ-1.20 מטר, על הקיר המזרחי של הבניין. השנה הוא נכנס לפריחה מלאה.
באשר לריבויו של הטראכלוספרמום, ייתכן כי הקושי לרבותו נובע מהעונה שבה מתבצע הריבוי. רוב ניסיונות ההשרשה בעונת הריבוי הרגילה לא צלחו. על סמך הסתכלויות, ייתכן כי יש לנסות לרבות אותו בראשית הקיץ, כאשר מתחיל החום. במשתלת תחנת עמק חפר, הצליח הריבוי בעזרת יחורים עשביים למחצה בחודש אפריל, אולם עדיין מוקדם להסיק מסקנות סופיות, ויש צורך להמשיך בנסיונות.
פיזוסטגיה וירגיניאה (Physostegia virginiana), ממשפחת השפתניים (Lamiaceae), הוא צמח נוסף הידוע לנו, הפורח בסוף הקיץ בתפרחות ורודות חיוורות. הצמח מצריך תמיכה כלשהי כדי למנוע מהגבעולים ליפול, וערכו הדקורטיבי אינו רב במיוחד.
בשנת 1952 הוכנס מהולנד לתחנת עמק חפר זן חדש בשם וויוויד (Vivid). גוון הפרחים ורוד כהה, הצימוח נמוך, התפרחות צפופות והפרחים גדולים יותר. גבעולי הפריחה אינם עולים על 20 ס"מ והם זקופים, ולכן אינם זקוקים לתמיכה כלשהי.
צמחי בר לגננות - בשנת 1951 נאספו מספר צמחים של האכם האמיתי (Suaeda vera), ממשפחת הסלקיים (Chenopodiaceae), מחוף הים בעכו. צמח זה, אשר גדל בארץ באיזור החוף והשפלה, משמש כיום בתחנת עמק חפר כצמח כיסוי שהסתגל היטב לתנאי השקאה ואדמה חקלאית.
כאן ראוי להזכיר, שאדריכל הגנים ש. אורן ז"ל, באחד מביקוריו בתחנת עמק חפר, הביע את שמחתו על השימוש בצמחי בר מקומיים למטרות נוי וכיסוי, וגילה את הערכתו לאפשרויות השונות הנובעות משימוש בצמחים עמידים לתנאי סביבה מגוונים.
החתשפה הזוחלת (Ajuga reptans), שהוכנסה לראשונה לתחנת עמק חפר בשנת 1949 ממשתלות וילמורן בצרפת, היא צמח נוסף שמשמש לצל. הצמח בעל עלים גלוניים בצבע ירוק כהה, ועליו הגדולים בצורת שושנה מהווים כיסוי מצוין לשטח. הפרחים יפים מאוד, עמודי התפרחות קצרים בגובה של כ-15 ס"מ וצבע הפרחים כחול עמוק. עם זאת, הוא זקוק לצל כדי לשגשג. ניסינו לגדלו בתנאים רגילים, אך הוא לא הצליח עד שהועבר לגידול בצל.
מורן החורש (Viburnum tinus), ממשפחת היערתיים (Caprifoliaceae), הוא צמח נוסף אשר נעשו מאמצים רבים לגידולו בישראל. צמח זה גדל בארץ בחורש של הכרמל והגליל העליון, והוא ידוע גם כצמח נוי חיוני בחו"ל. עם זאת, הריבוי שלו בעייתי, שכן יש צורך להמתין זמן רב לנביטתו של המורן מזרעים. ישנן גם שיטות אחרות לזרז את תהליך הנביטה, כגון קירור וקילוף הזרעים, אך עדיין המשתלות אינן מספקות כמות מספקת של צמחים. לכן, בתחנת עמק חפר, יחד עם שתלנים נוספים, נעשים ניסיונות למצוא דרך ריבוי וגטטיבי יעילה יותר.
פודרניאה ריקאסוליאנה (Podranea ricasoliana) הוא מטפס-למחצה, תדיר ירק, בעל פרחים גדולים ויפים בצבע ורוד עם פסים אדומים. הצמח מוכר גם בשם "קומטסה שרה", ויש המכנים אותו ביגנוניה או טקומה. צמח זה גדל בדרום אפריקה והובא גם לישראל, שם הוא משמש בעיקר כצמח נוי. בביקור בגני חו"ל, ראיתי אכסמפלאר מרשים בגן לה מורטולה (La Mortola) בריווירה האיטלקית, שגדל לפריחה מרשימה בחודש אוקטובר וכיסה שטח נרחב על גבי פרגולה. צמח דומה מצאתי בתחנת הנסיונות סן רמו בדרום צרפת,
וגם בארץ הצמח משמש בעיקר כצמח נוי על גדרות ובכניסות לבתים.
רשימת הצמחים המופיעים במאמר