מאת יצחק מזר, המחלקה לפרחים, שה"מ, משרד החקלאות
השפעת קירוי וחיזוי ניצנים על ציפורן 'סימי' על הפריחה
תהליך ייצור שתילי הציפורן מחייב איסוף ואגירה של יחורי רם, ולעתים גם של שתילים מושרשים, והחזקתם בקירור לקראת עונת השתילה הקצרה. להלן — נתונים בדבר השפעת הקירוי על הגידול. השנה ערכנו ניסויים בגידון זה ב־חוות־נוי שבעמק־חפר, ברמת אניחיה רבתה, כדי לקבל מספרים מדוייקים. נבחרה ההשפעה של צ'ינזלי נתחי קירוי שונים לגבי יחורים ושתילים. לקראת קיטום אחד ושני קיטומים, בזנים שונים — על היבול ועל איכות הפרחים, להלן תמצית התוצאות.
השפעת קירוי על שתילה לשני קיטומים ('יוני')
שתיל מקורר ממחת מספר הפתעויות קטן מזה שממחת שתיל טרי. גם מראנו של דר־ברייכל עלוב מזה של שתיל טרי. המפתח הפתעויות רבות ומרשימות. אולם בסתיו, לאחר הקיטום השני, מסתעף הצמח שגדל משתיל מקורר במידה כזאת, שאי־אפשר להבדיל בינו לבין צמח שגדל משתיל טרי. ספירה מדוייקת של יבולי הפרחים בזנים טוני, ריאלט וראד ברון, הראתה כי בתנאי שני קיטומים — הצמח משתיל מקורר טוב כמו זה שמשתיל טרי, או אף טוב ממנו.
מכיון שצמח משתיל מקורר מקדים לפרוח, בהשוואה לצמח משתיל טרי — מוטלת לדחות את שתילתם של שתילי מקורר ב־4—5 ימים. שתיל מקורר ניכר בעלים רחבים וגדולים, בהשוואה לעלים הרגילים של אותו זן. אין הקירוי גורם לעלים להתרחב; אלא, עלים של יחורים הנקטפים בתחילת האביב הם רחבים — מכיון שמוקדם בהתפתחות הראשונית של רצר־האם, שגדלו באקלים קיצי ונוח. איטומם המוקדם מחייב קירוי ממושך.
השפעת קירוי על שתילה לקיטום אחד ('וולי')
אשר להשפעת הקירוי על שתילים המיועדים לקיטום אחד, נמצאה בזן ראד ברון השפעה מובהקת לצמצום מספר הפרחים לצמח, בגלל ההתעכבות המועטה יחסית. נמצאה גם הפחתה קטנה, אך מובהקת, במספר המקטעים לגבעול. צמח מקירור ממושך, ובתנאי קיטום אחד, מקדים מאוד לפרוח — ולכן יש לדחות את השתילה ב־6—10 ימים. כצמחים משתילים מקוררים נקטפו באמצע פברואר כ־70% מהיבול והצמחים עצמם היו דלילים מאוד — ואילו מצמחים משתילים טריים היו וגולי יום מלא. מכאן, לקראת הקיטום, מומלץ לאחסן שתילים בקירוב כ־30% מהיבול. מומלץ לאחסן שתילים מקורר במערך אפור, כי שתיל מקורר ממושך ובתנאי קיטום אחד — נחות בהשוואה לשיל טרי.
צמח מקירור מקדים מאוד לתאריך ומוכן לקיטום ראשון כעבור 12—18 יום מהשתילה; ואילו צמח מיחור שנקטם מצמח־האם סמוך למועד לקיטום עבר 25—40 יום מהשתילה. לכן, צמח המאחר בהתארכות גבעולו המרכזי שלא בשל תקלות אצל המגדל — מיעל את הייצור בשלוש השנים, אך תנאי קיטום. אין תנאי הגידול והמפתח על פוטנציאליים בין ראד־ברון, בצמח שגדל משתיל מקורר — 5—7, ובצמח שגדל משתיל טרי — 7—11.
תגובות אלה נובעות ממועד לקיחת הייחורים מעצמח־האם. השרשרת יחור שעבר קירוי ממושך בסמוך למועד השתילה — איננה משפרת את אופי גדולתו. קירוי מינימלי של השורש המופרש עדיפות בהלחים, ושלום של יחורים הנקטפים בתחילת האביב בשה"ל המופרש מאוחר — נתונים אלה הובאו על שלבלי הציפורן, לקוות שלא תהיינה בעיות גידון זה. סוף סוף, הצלחת המגדל היא הצלחת ה־
מועדי שתילה
יש מגדלי ציפורן שעדין שתולים בחודש מרץ־אברון, באותו מועד, ומתחילים להסביר את משמעותו של גל פריחה שלא בו, מבחינת היבול והאיכות. את הזן ראד ברון נקדים לשתול, בהשוואה לזנים קיימים אחרים דוגמת סוליאופינק ומינטוסר. המוקדם — מתאים לשתילים טריים וקטנים, והמאוחר — לשיתילים גדולים או מקוררים מעט.
בישובי בקעת הירדן, עודי השתילה מאוחרים בכדי שבוע לעומת הנ"ל; באזורים אחרים, המועדים דומים לאלה שצויינו לעיל או מוקדמים בכדי שבוע. מכל מקום, יחסי הזנים במועדי השתילה של השנים האחרונות הם בהתאם לאמור לעיל... במקומות שבהם הם נתקלים בבעיות של חום ושלום, שכן נוטים בעלי מיקרואקלים של יחורים הנקטפים יותר, בהתאם לניסיון המקומי.
מבחן קטנים של זני ציפורן ננסי
בחוברת אפריל שנה זו הובא מאמר ושמו ,ניקוי בחריפות׳ (ראה ,השדה׳, כרך זה, חוברת י׳, עמ׳ 1318), ובו הובע ספק בקידום הענף נוכח חוסר קוי בחבר רקמה ללא מבחן גידול מסודר של הצמחים המקומיים.
בעקבות אותו מאמר, ובעיקר בות מאמצים אחרים לאותה מטרה, בסיס איגוד מגדלי הפרחים, מביא סריקת הפרחים ומנהל המחלקה לפרחים במשרד החקלאות — הוקצה סכום נכבד למכון המנהלים. אנשי המחלקה יקבעו מדדים מהפלגלגים. להלן — סיכום דו"ח של המבטחן ויוצרו עיקר שטח הניסיוני ב־חוות הנוי שבעמק־חפר, וחלק מהנתונים נכונים בלבד. תוצאות המבחן ישרתו את עונת השתילה בקיץ 1981.(מתוך "השדה")